Tapaan Elina Pekkalan Helsingin kiistatta kauneimmalla alueella, Eirassa, sijaitsevassa Aula-työkodissa, joka järjestää työtä, työhönvalmennusta, toimintaa ja asumispalveluita kehitysvammaisille henkilöille. Aula-työkoti aloitti toimintansa joulukuussa 1950, mutta sitä ylläpitävä yhdistys oli siinä vaiheessa toiminut jo 16 vuoden ajan tehden kehitysvammaisten ihmisten elämää tutuksi Suomen kansalle ja päättäjille.

ELINAPEKKALA2

Elina tulee iloisena kättelemään ja kysyy, huomasimmeko piparin tuoksun alakerrassa. Siellä on leipomo, jossa taiotaan pullaa, leipää ja kuuluisia korppuja. Yläkerrassa on taitomo. Siellä kudotaan mattoja ja tehdään muitakin käsitöitä. Osan työpäivistään Elina työskentelee Aulassa.

Palkkatyötä Elina tekee Väestöliitossa. Hän on ollut siellä jo yhdeksän vuotta, eikä lähtisi ”kirveelläkään”. Väestöliitossa on hyvä ilmapiiri, sillä siellä on myös omaa rauhaa ja tilaa tehdä töitä. Päivät töissä kuluvat pyykkiä pesten, kahvia keittäen ja postituksen parissa. Parasta työssä ovat kivat ja ystävälliset työkaverit. On mukavaa, että työpaikka on kävelymatkan päässä kotoa. Omat hommat luonnistuvat niin hyvin, että nyt voisi olla uuden oppimisen aika – esimerkiksi sisäisen postituksen hoitamisen ja kaupassa käynnin.

ELINAPEKKALA1

Aikaisemmin Elina on ollut töissä Vallilan valmennustyökeskuksessa ja Alepassa. Nykyisen palkkatyönsä hän sai Aula-työkodin kautta. Elina on opiskellut Helsingin Diakoniaopistolla vuoden mittaisen työhön valmentavan kurssin. Se oli antoisaa ja mieluista – niin kivaa, että sinne olisi voinut jäädä asumaan. Sen lisäksi Elina on opiskellut ruuanlaittoa ja siivousta Järvenpään kotitalouskoulussa ja Roihuvuoren ammattikoulussa. Elina nauraa, että kotona siivoaminen ja ruuanlaitto ei silti aina houkuttele. Mieluummin hän kuuntelisi Samuli Edelmannia, viettäisi aikaa perheensä kanssa tai laskettelisi.

Kehitysvammaisten henkilöiden voi olla vaikeaa löytää sopivaa työtä. Töihin haluavia Elina rohkaisee ottamaan yhteyttä työvalmentajiin. Kannattaa opiskella, olla rohkea ja kokeilla uusia asioita.

ELINAPEKKALA3

Kuvat: Ville Paakkari

http://www.aula-tyokoti.fi

Kirjoitus on osa Myö Hostellin sarjaa Unelmatyössä, jossa kerromme työelämän rajojen rikkojien inspiroivia tarinoita.

Share This