Tämän vuoden syyskuussa New Yorkin muotiviikkojen catwalkilla käveli Madeline Stuart, maailman ensimmäinen ammattilaismalli, jolla on Downin syndrooma. Suomestakin löytyy samankaltainen talentti: Maija Mattila haluaa seurata Madelinen esimerkkiä ensimmäisenä suomalaisena mallina, joka ei anna Downin syndrooman seistä mallihaaveidensa tiellä. Hänen unelmansa on jo ottanut siivet alleen, ja takana on useampi kuvauskeikka.

Maijan matka mallimaailmaan on ollut seikkailu. Hänen äitinsä Anna-Erika Mattilan mukaan Maijalla on ollut mallien ”muuvssit” hallussa jo pienestä pitäen. Kuitenkin nähdessään Maijan ensimmäistä kertaa ammattikuvaajan edessä Anna-Erikakin hämmästyi, kuinka luonnollisesti ja taitavasti Maija esiintyi kameralle.

somekokoiset-5-1

 
Maijan Facebook-sivulla on kuvia iltapukujen sovittamisesta, Robinin kainalossa poseeraamisesta ja keilaamisesta Kummien kanssa. Siellä on myös Maijan mallikuvausten satoa. Kun jotakin tavoittelee tosissaan, yleensä siihen löytyy keinot – joskus yllättävistäkin paikoista. Ensimmäisen kuvauskeikkansa Maija sai äitinsä koirapuistokaverin kautta. Sen jälkeen hän on päässyt esimerkiksi Kioski-ohjelmaan ja Radio Aallon haastatteluun. Erityiskiitoksia naiset lähettävät ihanien toimittajien ja kuvaajien suuntaan. Myös kuvausvaatteita lainatessa vastaanotto on ollut ilahduttavaa. Moni on halunnut antaa vaatteita mielellään juuri Maijan kuvauksia varten.

Malliksi Maija haluaa, koska pitää esiintymisestä ja ihmisten kanssa keskustelusta. Tulevaisuudessa hän tahtoo perustaa mallitoimiston ja suunnitella vaatteita. Unelmat saivat alkunsa YouTuben mallivideoista ja Huippumalli haussa -ohjelmasta. Niiden inspiroimana hän myös alkoi harjoitella catwalk-kävelyä. Taannoiset TV-tähdet, Huippumalli haussa -sarjan Polina Hiekkala ja Idolsin Ari Koivunen motivoivat Maijaa tanssi- ja lauluharrastuksessa. Motivaatiosta unelmien saavuttamiseen kertoo myös se, että mallihaaveet mielessään Maija on laihduttanut 14 kiloa. Se onnistui syömällä terveellisemmin ja jättämällä herkuttelun vähemmälle.

somekoko-2-2-1
 

somekokoiset-2-1
 

Maija kertoo, ettei ole saanut negatiivisia kommentteja työstään. Koulussa kehutaan ja perhe kannustaa. Äidin mukaan lähipiiri ei aina ymmärrä sitä, että hän haluaa tukea Maijaa mallin uralla eteenpäin. Aiemmin Anna-Erika itsekin mietti, pitäisikö hänen yrittää hillitä Maijan innostusta. Pohdinnan lopputuloksena hän päätti kuitenkin keskittyä rohkaisemaan ja auttamaan Maijaa unelmiensa tavoittelussa, niin kuin hän on auttanut muitakin lapsiaan.

Maija itse ei malta odottaa tähteyttä. Asenne hänellä siis on kohdillaan. Unelmien saavuttaminen on mahdollista – ja jopa todennäköistä.

somekoko-4-1

 

Malli: Maija Mattila
Kuvaaja: Marissa Tammisalo
MUAH: Jannica Stelander
Asu: Artistiasu
Hopeakoru: MOSH Jewelry

Kirjoitus on osa Myö Hostellin sarjaa Unelmatyössä, jossa kerromme työelämän rajojen rikkojien inspiroivia tarinoita.

Share This